
Gazprom, Fransa’ya doğal gaz akışını keseceğini duyurdu
Gazprom, Fransa’ya doğal gaz akışını keseceğini duyurdu. Rusya’nın devlete ait enerji şirketi Gazprom, dün akşam bir açıklama yaparak Fransa’nın Temmuz ayına ait ödeme yapmaması nedeniyle yarından itibaren gaz tedarikini askıya alacağını duyurdu.
Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş dolayısıyla büyüyen enerji krizi derinleşiyor.
Gazprom, “Gazprom, Temmuz teslimatlarının tamamını ödemediği için Engie’ye (Fransa) yapılan gaz tedarikini askıya aldı” denildi. Açıklamada “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın 31 Mart 2022 tarih ve 172 sayılı ‘Yabancı Alıcıların Rus Doğal Gaz Tedarikçilerine Karşı Yükümlülüklerini Yerine Getirmesine İlişkin Özel Usul Hakkında’ Kararnamesi uyarınca, alıcı sözleşmede belirtilen ödeme süresi içinde ödemeyi tam olarak yapmadıysa, yabancı bir alıcıya daha fazla doğal gaz tedariki yasaktır” ifadeleri kullanıldı. Gazprom, bu bağlamda 1 Eylül 2022’den başlayarak tedarik edilen gazın tam ödemesi alınan kadar gaz tedarikini askıya alacağını belirtti.

Fransız yetkililerden konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Daha önce açıklandığı gibi Engie, müşterilerine ve kendi gereksinimlerine yönelik taahhütlerini yerine getirmek için gerekli miktarları zaten temin etmişti. Gazprom’un gaz akışındaki kesintilerinden kaynaklanabilecek doğrudan finansal ve fiziksel etkiyi önemli ölçüde azaltmak için çeşitli önlemler uygulamaya konmuştu” ifadeleri kullanıldı.
STOKLAR YÜZDE 90’DAN FAZLA
Fransa’nın doğal gaz tedarikçisi Engie Group’un Başkan Yardımcısı Claire Waysand, 29 Ağustos’ta sosyal medyadan yaptığı açıklamada; şirketin enerji krizinin başlangıcından bu yana gaz tedarik kaynaklarını çeşitlendirerek Rus gazına bağımlılığı önemli ölçüde azalttığını belirtti. Waysand Fransa’daki gaz stoklarının yüzde 90’dan fazla olduğunu vurgulamıştı.
ELISABETH BORNE UYARMIŞTI
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne dün yaptığı açıklamada, şirketlere enerji tasarrufu yapmaları çağrısında bulunmuştu.
RUSYA’NIN KARŞI YAPTIRIMLARI BEKLENEN BİR DURUM
Ekonomi ve Finans Uzmanı Dr. Barbaros Çıtmacı ise değerlendirmelerinde, Rusya’ya uygulanan ambargoların bir sonucu olarak, uluslararası anlaşmalardan ve ekonomiye direkt girdi sağlayan nakit akışından dolayı, Rusya’nın Avrupa’ya Doğalgaz ve Petrol ihracatında bir kısıtlamaya gitmesini öngörmediğini belirtti. Barbaros Çıtmacı ayrıca, hem ülke parasının değerlenmesi için kendi para birimi olan Ruble ile satışlara yönlenebileceğini uzmanlar zaten belirtmişti, hem de Rusya’nın Avrupaya enerji mecburiyetini hissettirebilmek adına çeşitli azaltma ya da kesintilere gidebileceğini bekliyorduk dedi.
Sitemizde sizler için derlediğimiz tüm haberlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.